Diagnose en consult

Een diagnose wordt gesteld aan de hand van 4 observatietechnieken:

  • anamnese (vraaggesprek)
  • polsdiagnose
  • tongdiagnose
  • algemene observatie.

Wat kan ik bij mijn eerste bezoek verwachten?

Bij een eerste consult wordt er een uitgebreide anamnese (vraaggesprek) afgenomen.

De pols wordt gevoeld(polsdiagnose) en de tong bekeken(tongdiagnose). De vorm, kleur, en beslag van de tong geven een indicatie waar in het lichaam iets is verstoord. Op basis van al deze gegevens samen wordt er een diagnose gesteld en wordt er een behandelplan opgesteld om de onderliggende klacht op een effectieve manier te behandelen.

Hoe omschrijf je het gevoel bij het inbrengen van de naald?

Het inbrengen van de naald geeft een tintelend of dof gevoel. Gedurende de behandeling ervaren de cliënten in het algemeen een prettig en relax gevoel. De naalden verschillen in lengte en dikte en worden eenmalig gebruikt.

Waar moet ik letten voor aanvang van een behandeling?

Vermijd zware maaltijden een paar uur voor de behandelingen, omdat het verteringsproces de polsdiagnose kan beïnvloeden. Ook voeding en drank die de kleur van de tong kunnen beïnvloeden wordt vlak voor de behandeling ontraden.

Hoeveel behandelingen zijn er nodig?

Elk mens is uniek. Het aantal behandelingen hangt daarom af van de persoon in kwestie en wat ook belangrijk is het feit of de klacht acuut of chronisch is. Soms is de behandeling na vier tot vijf keer al merkbaar als men in het begin wekelijks behandeld wordt. En soms is het effect dusdanig dat er slechts een of twee behandelingen nodig zijn. Bij sommigen is het effect in het begin nauwelijks merkbaar en kan de behandeling wat langer duren.

Waarop moet ik letten bij het kiezen van een acupuncturist?

Het is verstandig om iemand te kiezen waar jij jezelf prettig bij voelt. Een therapeut die jou begrijpt waarvoor je komt, maar ook iemand die jou kan uitleggen wat je kunt verwachten? Uiteraard moet de behandelaar goed opgeleid zijn en is bij voorkeur ook lid van een beroepsvereniging.

Hoe verloopt een diagnose

Deze diagnose is niet vergelijkbaar met die van de westerse geneeskunde. Toch kan het belangrijk zijn om beide diagnoses te kennen omdat het ene het andere kan aanvullen.

 

Hoe verloopt een consult

Het eerste consult bestaat uit een intake gesprek en een acupunctuurbehandeling. Dit duurt een uur tot anderhalf uur. Een vervolgconsult duurt drie kwartier.

Hoe verloopt het intakegesprek

In het intakegesprek worden vragen gesteld over uw klacht, medicijngebruik medische historie en over mentale en fysieke gesteldheid. De polsen worden gevoeld en de tong bekeken. De informatie die hieruit volgt gebruiken wij om de (dis)balans in uw lichaam in kaart te brengen en een behandelplan op te stellen. De consulten bestaan o.a  uit acupunctuur, ooracupunctuur, cupping, moxa, massage, voedingsadviezen en leefregels. Je moet uitgaan van een minimum van 5 a 6 wekelijkse afspraken.

Het kan best zijn dat u na de eerste paar keer nog geen verbetering merkt, soms duurt het een tijdje voordat het aanslaat. De ervaring leert dat de ene persoon sneller regeert dan de ander.Is het gewenste resultaat bereikt, dan wordt de frequentie van de behandeling afgebouwd. Chronische klachten nemen meer tijd in beslag dan acute klachten. Dit kan oplopen van een paar maanden tot een half jaar.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen via het contactformulier.